Hedef Belirleme

Hedef Belirleme

Psikolojik problem yaşayan insanların, başarılı olamayan öğrencilerin, hayatından vazgeçmiş insanların, hepsinin ortak bir problemi var o da hedefleri olmaması. Hedefsiz insan boşuna yaşayan insandır. Her insanın mutlaka bir hedefi olmalıdır.

Öğrencilere, öğretmenlere, anne-babalara, iş dünyasına yaptığım seminerlerde katılımcılara ilk sorduğum soru budur. Hedefiniz nedir? Herkes ayrı ayrı hedeflerini söylerler. Kimi doktor olmak isterken kimi mühendis olmak istediğini söyler. Kimi iyi bir evlat yetiştirmek isterken kimi başarılı bir öğrenci yetiştirmek ister. Kimi terfi hedeflerken kimi işini büyütmek ister. “Hedefinize ulaştığınızda ne hissedeceksiniz?” diye sorduğumda ise hepsinin söylediği hep aynı şey, “mutlu olacağız”. Aslında hepimizin istediği şey mutlu olmak, aslında hepimizin yaşamdaki tek hedefi mutlu olmaktır. Soru sormaya devam eder ve “sizce mutluluk nedir?” derim. Yine farklı cevaplar gelir. Çünkü mutluluk hepimize göre farklıdır. Bununla birlikte hepimizin nihai hedefi aslında mutlu olmaktır.

Biz hep sahip olmadıklarımızı elde ettiğimizde mutlu olabileceğimizi zannederiz. Oysa mutluluk yaşadığın her anın farkına varıp, tadını çıkarabilmektir. Bununla birlikte anları birleştirip istediklerine kavuşabilmektir. Kavuşabilmek için de önce onu hedefleyebilmektir. Sonra da hedefini gerçekleştirmektir. Yani başa dönüyoruz çünkü her şeyin başı hedef. Öncelikle büyük bir hedefiniz olmalı. Sonra da o büyük hedeflerinize ulaştıracak küçük hedefleriniz.

Hedefimiz olmazsa ne olur? Problem o ya hiç bir şey olmaz. Şu an elde etmek isteyebileceğiniz bir arabayı hayal edin. İstediğiniz renkte, istediğiniz markada, beygir gücü fazla, şekli istediğiniz gibi fakat bir eksiği var ve gideremiyorsunuz. Direksiyonu yok. O araba ne işe yarar? Yaramaz değil mi? İşte hedefsiz insan da direksiyonsuz araba gibidir. Zeki olabilirsin, çok çalışıyor da olabilirsin, imkânların da olabilir ama hedefin yoksa pek bir şey olamazsın.

Okyanusun ortasında dümeni olmayan bir gemi canlandırın gözünüzün önünde. Bir rüzgârla bir tarafa, diğer bir rüzgârla başka bir tarafa gidecektir. Dalgalarda farklı yerlere sürükleyecektir. Belki bir gün bir karaya çıkacaktır ama acaba çıkacağı kara çıkmak isteyeceği kara mı olacaktır? Bir kez yaşadığımız bu yaşamı biz de istediğimiz gibi yaşayalım. Unutmayın bu yaşam herkesten ve her şeyden çok size bağlıdır. Düşüncelerinize, hayallerinize, yaptıklarınıza ve yapmadıklarınıza da bağlıdır. İşte ulaşmak istediğiniz limanı önceden hedefleyin ve oraya doğru ilerleyin.

Hedef belirlemenin kriterleri var mı? Elbette var. Öncelikle ulaşılabilir olmalı. İmkânsız olmamalı. İmkânsız derken doğa kanunlarına aykırı olmamalı. Başarılamayacak olmamalı. İkinci olarak kesin ve net olmalı. “Ben sınavı kazanmak istiyorum”, ben üniversite okumak istiyorum”, “bir mesleğimin olmasını istiyorum”. Bunlar hedef olamaz. Hedefiniz açık ve net olmalı. “Ben İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği okumak istiyorum”, “Ben Matematik Öğretmeni olmak istiyorum” şeklinde olmalı. Üçüncüsü ve çok ta önemli olan kriter hedef sizin hedefiniz olmalı. Babanız için doktor, anneniz için eczacı, dedeniz için mühendis olamazsınız. Hele hele hepsini aynı anda olamazsınız. Başkasını değil kendinizi memnun edin. Başkasının hedefi için ilerlerken çıkacak engellerde ya durusunuz ya da geri dönersiniz. Ama kendi hedefinizin peşinden sonuna kadar ilerlersiniz.

 

Dershanecilik yaptığım yıllarda bir öğrenci ile tanıştım. Kendisi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini 5. sınıfta terk ederek tekrar üniversite sınavına hazırlanıyordu. Birçok öğrencinin hayallerini süsleyen fakülteyi ve üniversiteyi sadece 1 yıl kala bırakıp gelmişti. Nedenini herkes gibi ben de merak ederek sordum ve anlattı;

  • Babam hep doktor olmak istemiş ama olamamıştı. Ben de küçüklüğümden beri babamın bu hayalini gerçekleştirmek için çalıştım ve kazandım ama ben geçen yıl babamı kaybettim. Artık doktor olmam için sebebim kalmadı. Tekrar gireceğim çünkü ben Matematik öğretmeni olmak istiyorum.

 

Kaybolan beş yıl diyeceksiniz belki. Hayır, kazanılan yıllar. Çünkü o sevmediği bir işi yapacaktı ama şimdi artık kendi istediği mesleği yapacak. Hedefiniz kendi hedefiniz olmalı.

Özetlersek hedefiniz NİPUZ olmalı. Yani;

N Net

İ İstediğiniz

P Pozitif

U Ulaşılabilir

Z Zararsız olmalı.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis