Kuantum Nedir

Kuantum Nedir

Kuantum nedir? Belki de birçoğunuzun bile ilk kez duyduğu bir kavram. Kuantum özellikle Einstein’dan sonra ortaya çıkmış ve sonradan ciddi gelişmeler göstererek klasik fizikteki bazı kanunlarının geçerliliğini ortadan kaldırmış fizik dalıdır. Kuantum fiziği ile fiziğe ve birçok alana bakış açısı değişmiştir. Yeni bir evren daha keşfedilmiştir; mikro evren. Göremediğimiz, somut olarak hissedemediğimiz bir evren. Henüz tamamen hakkında her şeyi bilmediğimiz, her gün yeni şeyler keşfedilen bir alan, tıpkı beynimiz gibi.

Kuantum fizik kısaca atom altı fiziktir. Görünmeyen, fark edilemeyen, gözlemleyemediğimiz, ölçemediğimiz parçacıkların nasıl hareket ettiğini, davrandığını inceleyen, olasılıkların nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışan kısımdır. Yani Kuantum Fiziği fizik ile fizikötesinin karıştığı bir noktadadır.

Kuantum fiziği olasılıklar fiziğidir, kuantum fiziği görecelilik fiziğidir, kuantum fiziği enerji fiziğidir. Bu alandaki gelişmeler belki de şimdiye kadar insanoğlunun bilimde yaptığı en büyük sıçramadır ve inanıyorum ki kuantum fiziğinde ileriye gidildikçe, anlaşıldıkça daha büyük sıçramalar gerçekleşecektir.

Kuantum fiziğine göre görünen ve görünmeyen her şey enerjidir ve etrafımızda gördüğümüz ve görmediğimiz bu enerjilerin farklı şekilleridir. Bu enerji sadece maddesel boyutta olmayıp aynı zamanda duygusal, sezgisel, düşünsel boyutta da olmaktadır. Bilindiği gibi enerji vardan yok, yoktan var olmaz sadece şekil değiştirebilir, dönüşebilir. Kinetik enerjinin potansiyele, direncin ısıya dönüşmesi gibi, enerji değişir ama kaybolmaz. “Aklımdan geçen her şey başıma geliyor” deriz, evet düşüncenin somuta dönüşmesidir. Yani yine enerjidir.

Bazen düşündüğümüz kişi bizi arar veya tesadüf karşılaşırız (yalnız burada tesadüfün altını çiziyorum), “az önce aklımdan geçmiştin tam arayacaktım, sen aradın” deriz. Bunlar da somut olarak ispat edemeyeceğimiz şeyler.

Bir okyanusun herhangi bir tarafında gerçekleşen bir titreşim, değişim okyanusun her tarafına farklı şiddette de olsa iletilmektedir. Yani yaptığımız her şey hem bizi hem de bir şekilde evreni etkilemektedir. Biz bazen bunun farkında oluruz bazen de olmayız. Ufak bir değişim evrendeki her noktaya etki eder. Düşünsenize Edison ampulü buldu ve tüm dünya etkilendi, bu sadece somut bir örnek.

Beynimizde bilginin işlenmesi oluşan elektrokimyasal enerjiler vasıtasıyla oluşmaktadır. Düşünsenize somutun soyuta, soyutun somuta dönüşmesi. Örneğin bir yerimiz yandığında gerekli komutlar gönderilerek acı hissettiriliyor. İkisi de somut diyebilirsiniz, peki soruyorum nasıl oluyor da aynı ateşin üstünde insanlar canları yanmadan onu da geçin ayakları yanmadan geçebiliyorlar? Hemen düşünce gücü diyebilirsiniz. Şu olabilir mi beyin bazı şeyleri hasıraltı ediyor olabilir mi? Hani “biz tamam görmedik, devam edebilirsin” diyoruz da beyinde acaba aynısını mı yapıyor? Rüşvet olayları orada da mı gerçekleşiyor? Var mı açıklama isteyen.

 

Kuantum fiziği hakkında araştırmalar yapıldıkça insan beyninin işleyişinde de ortak noktalar bulunmuştur. Mikro evrendeki oluşumlar (kuantum fizik), makro düzeydeki olayları (klasik fizik) açıklayabilmektedir. Ama tersi geçerli değildir. Mikro düzeydeki küçük değişimler, makro düzeyi etkileyebilmektedir. Bu nedenle değişime mikro düzeyden başlanmalıdır.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis