Plan Yapma

Plan Yapma

Yola haritasız çıkılmaz. Bunların hepsi belki de bildiğiniz şeyler ama önemli nokta da bu bildiklerinizi uygulayabilmek. Ben de burada özellikle plan yapmanın ne kadar önemli olduğunu anlatacağım. Şunu söyleyemezsiniz “ben hele bir yola çıkayım sonra Allah kerim”. Gideceğiniz yer neresi olursa olsun oraya varmak için öncesinde gidiş yolunuzu belirlemek zorundasınız. Bazen ne kadar yol aldığınızı ileri bakarak görür, bazen ise geride kalan mesafeye bakarak ne kadar yol aldığımızı anlarız.

Plan yapmanın gerekliliğini Anthony Robbins ne güzel özetlemiş. “Kendi gelecekleri ile ilgili planları olmayanlar başkalarının planlarına dahil olurlar”.

Plan yapmayan öğrenci akıntıya karşı kürek sallıyor gibi olacaktır. Bir şeyler yapacaksınız ama ne yaptığınızı, daha ne kadar, ne yapmanız gerektiğini bilmeden yola devam etmeye çalışıyor olacaksınız. Plan, sizin asıl gitmek istediğiniz yerde kılavuzunuz olacaktır. Hedefinize ulaşmanızı sağlayacak yol haritanız olacaktır. Plan sadece yol haritanız olmayıp, enerji kaynağınız, büyülü köprünüz olacaktır.

Başarı ya da başarısızlık öncesinde beynimizin, aklımızın, düşüncelerimizin çizim tahtasında belli olur. Başarımızı önceden planlar ve sonra ulaşırız. Başarımızı planlamıyorsak, o zaman da başarısızlığı planlamış oluruz. Düşünsenize plan yaparak geleceğimizi şimdiye kadar getirmiş oluruz ve sonra da şimdileri birleştirip geleceğimizi oluştururuz. Bunun için yapılacak en iyi iş iyi planlar yaparak uygulamaktır.

“Ders çalıştığım halde istediğim verimi alamıyorum” ifadesini kullanan öğrencilerin çoğu plan yapmadan çalışıyorlardır. Plan yapmamak yanlış ders çalışma alışkanlıklarının başında gelir. Çalışırsınız ama hangi derse ne kadar çalıştığınızı bilmeden, hangi konuyu çalışıp, hangi konuları çalışmadığınızı bilmeden, kimi derslere ve konulara fazla zaman ayırıp, kimilerine ise yeterli zaman ayırmadan yapacağınız ders çalışma verimli olmayacaktır.

Verimlilik dışında, eve geldiniz, ders çalışmak istiyorsunuz ama hangi derse başlamanız gerektiğine bir türlü karar veremiyorsunuz. Bazen bu nedenle belki de ders çalışmayacaksınız. Ya da çalışmaya başlasanız bile en azından bu kararsızlık size zaman kaybettirecektir. Ayrıca düşünsenize plan yapmadan eve geldiniz ve ders çalışmaya başladınız. O gün canınız Matematik çalışmak istedi, ertesi gün tekrar Matematik çalışmak istediğiniz, 3. gün Türkçe, 4. gün tekrar Matematik. Peki diğer dersler. “Ya çalışırız ya, yarın da o derslere çalışırız” ve yarın olur yine Matematik dersi çalışılır. Böylece plansız öğrenci çalışsa bile sadece sevdiği bir iki dersi çalışıp diğerlerini aksatacaktır.

Verimli ders çalışma alışkanlıklarının başında plan yapmak gelir. Yıllık plan yapmanız zor olacaktır ama aylık plan yapabilirsiniz. Bununla birlikte kesinlikle haftalık planınız olmalı. Her hafta, günlük olarak neler yapacağınızı önceden gereksinimler dâhilinde belirlediğiniz planlar yapınız. Her gün, her saatte ne yapacağınızı belirlemiş olduğunuz bir planınız olsun.

İlk yaptığınız haftalık planları tamamen uygulayamayabilirsiniz. Eğer ilk bir iki haftada yaptığınız planları %60 ve yukarısını uygulayabiliyorsanız problem yok. Birkaç hafta içerisinde %80’lere ulaşacaktır Asla %100 olmaz, yaklaşabiliyorsanız ne mutlu size.

 

Plan yapan öğrencilerimiz bu alışkanlığı kazandıktan sonra bana şunu ifade ediyorlar;

  • Hocam, tuhaf ama eskiye göre hem daha çok çalışıyorum, hem de daha çok dinleniyorum. Günler mi uzadı?

 

Hayır, plan ve program sayesinde zamanı daha verimli kullanarak, zaman kayıplarını en aza indirgiyoruz ve böylece daha çok zamanımız oluyor. Yani ömür süremiz artmasa bile yaşantı süremiz artıyor. Bence bir iki dakika durarak ne demek istediğimi düşünün.

Plan yapıp uygulamak sizlere neler kazandıracak?

 

  • Zaman yönetiminizi sağlar.

  • Ne kadar yol aldığınızı görmenizi sağlar.

  • Kaygınızı azaltır.

  • Kendinize daha fazla güvenmenizi sağlar.

  • Başarı motivasyonunuzu yüksek tutar.

  • Ders dışı etkinliklerinizi düzenler.

  • Sık sık karar değiştirmemenizi sağlar.

  • Günü gününe çalıştığınız için sınav başarılarınız artar, paniklemezsiniz. Uykusuz, huzursuz günler geçirmezsiniz.

  • Anne babanızla tartışmalarınız azalır.

  • Kısaca hayatınızı kolaylaştırır.

 

Başarılı olmanın ilk şartı; zamanı kullanabilmektir. Zamanı kullanabilmek için öncesinde onu planlamalı ve program altına almalısınız. Etkin çalışma da planlı ve programlı çalışma ile olur. En kötü plan bile plansız çalışmadan daha yararlıdır. Mutlaka hedefleriniz doğrultusunda kısa ve uzun süreli planlarınız olmalı ve bunları programlamalısınız. Yıllık, aylık, haftalık ve günlük programlarınız olmalı.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis